Blog
-
Temyiz Kanun Yolu Nedir? (HMK m. 361 vd.)
Temyiz, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 361 vd. maddelerinde düzenlenmiş olan kanun yoludur. Temyiz Nedir? Temyiz, bölge adliye mahkemelerince verilen ve hakem…
Devamını Oku » -
Delil Tespiti Nedir?
Delil tespiti, açılmış ya da ileride açılacak bir davada kullanılmak üzere, belirli şartlar altında delillerin önceden toplanarak korunmasını sağlayan bir…
Devamını Oku » -
Ceza Muhakemesinde Bilirkişilik Kurumu
Bilirkişi, mahkemeler veya idari makamlar tarafından, uzmanlık gerektiren konularda teknik veya bilimsel görüşüne başvurulan kişidir. Bilirkişilik, hukuk sistemlerinde genellikle tarafsız…
Devamını Oku » -
İflas Organları
İflas organları, resmi organlar ve özel organlar olmak üzere iki gruba ayrılır. Resmi organlar, iflas işlemlerinde sürekli olarak görev yapan…
Devamını Oku » -
İflas Hukuku
İflas, borçlunun para veya teminat alacaklarını zamanında ödeyememesi durumunda, alacaklıların başvurusu üzerine asliye ticaret mahkemesinin kararıyla başlatılan bir hukuki süreçtir.…
Devamını Oku » -
Dava Şartları
Bu yazımızda hukuk muhakemesinde dava şartlarını inceleyeceğiz. Dava Şartları Nedir? Dava şartları, uyuşmazlığın esasına geçilmesi için bulunması gereken şartlardır. Bu…
Devamını Oku » -
Bağışlama Sözleşmesi Nedir?
Bağışlama sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu’nun 285. Maddesinde tanımlanmış ve tek tarafa borç yükleyen bir sözleşme türüdür. Bağışlamanın Tanımı Bağışlama sözleşmesi,…
Devamını Oku » -
Menfi Tespit Davası Nedir (İİK m. 72)
Menfi (olumsuz) tespit davası, takip hukuku bakımından borçlu duruma düşen davacının, maddi hukuk anlamında borçlu olmadığının belirlenmesi amacıyla açtığı davadır. …
Devamını Oku » -
Yargı Yerleri (Mahkemeler)
Devlet mahkemeleri dar anlamda mahkeme kavramının kapsamına girmektedir. Geniş anlamda mahkeme de yargı organlarını kullanan tüm oluşumların kapsamına giren mahkemeler…
Devamını Oku » -
Bilirkişi (HMK m. 266 – 286)
Bilirkişi, gerçek veya özel hukuk tüzel kişisi olarak, uzmanlık ve teknik bilgi gerektiren durumlarda oy ve görüşünü yazılı veya sözlü…
Devamını Oku »