Kamu Hukuku
-
Teşebbüs Ne Demek? (TCK m. 35)
Ceza hukuku açısından bir fiilin suç sayılabilmesi için kural olarak icrasının tamamlanmış olması gerekir. Ancak failin suçun icrasına başlamış olmasına…
Devamını Oku » -
Müşteki (Şikayetçi), Müdahil (Katılan) Nedir?
Şikayetçi, başka bir deyişle müşteki; suçtan etkilenen veya suçun mağduru olan ve işlenen suçu adli mercilere bildirerek şikayetçi olan kişidir.…
Devamını Oku » -
Geri Verme Nedir? Koşulları Nelerdir?
Geri verme yani iade yabancı ülkede suç işlediği sabit olan ya da ileri sürülen kimselerin belli şartlara bağlı olarak istemde…
Devamını Oku » -
Ceza Hukukunda Teşebbüs
Ceza hukuku, bireylerin işlediği fiillerin suç teşkil edip etmediğini belirleyen ve toplumsal düzeni sağlamayı amaçlayan bir hukuk dalıdır. Suç, failin…
Devamını Oku » -
Bilinçli Taksir ve Bilinçsiz Taksir Ayrımı
Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) suçlar kast, taksir veya diğer sorumluluk hallerine göre işlenebilir. Taksirli suçlar, kişinin dikkat ve özen yükümlülüğüne…
Devamını Oku » -
Özel Muhakeme Usulleri
Ceza muhakemesinde genel hükümlere göre yargılamanın dışında bazı özel muhakeme usulleri de sayılmıştır. Seri Muhakeme Usulü Nedir? Soruşturma evresi sonunda…
Devamını Oku » -
İdarenin Sözleşmeleri
İdarenin sözleşmeleri, kamu yönetimi alanında önemli bir yer tutar ve devletin, yerel yönetimlerin ya da diğer kamu tüzel kişiliklerinin, kamusal…
Devamını Oku » -
Edimin İfasına Fesat Karıştırma Suçu (TCK m.236)
Edimin ifasına fesat karıştırma suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 236. maddesinde düzenlenmiştir. Bu suç, kamu ihaleleri sonucunda üstlenilen edimin ifası sırasında…
Devamını Oku » -
Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma Suçu (TCK m.220)
Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 220. maddesinde düzenlenmiştir. Bu suç, birden fazla kişinin bir araya gelerek…
Devamını Oku » -
İhaleye Fesat Karıştırma Suçu (TCK m.235)
İhaleye fesat karıştırma suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 235. maddesinde düzenlenmiş olup kamu ihalelerinin şeffaf, rekabetçi ve adil bir şekilde gerçekleştirilmesini…
Devamını Oku »