Özel Hukuk

Ticari Defterler

Ticari defterler, tacirlerin sorumlulukları arasında yer alır. Her tacir, ticari işlemleri ve işletmeleriyle ilgili kazançları, borç ve alacak ilişkilerini açıkça ortaya koymak için ticari defter tutmakla yükümlüdür. Ticaret siciline kaydedilmesiyle birlikte tacirin ticari defter tutma yükümlülüğü başlamış olur ve sicilden silinene kadar devam eder.

Defter tutma yükümü, esas olarak tacirlere (gerçek-tüzel kişi) aittir. Tacir sayılanlar, tacir gibi sorumlu olanlar, tacirler hakkındaki hükümlere tâbi olanlar bu yükümlülüğe tâbidir. Tacir tüzel kişi ise defterleri tutma yükümü yönetici/lerin sorumluluğundadır. Örneğin anonim şirkette bu yükümlülük yönetim kurulana aittir ve bu devredilmez yetkiler arasında sayılmıştır. Defter tutma yükümü konusunda şirketler topluluğu hukukundaki hâkim teşebbüs de belirtilmelidir. 

İşletmesini ticaret siciline tescil ettirmekle yükümlü olan işletme sahipleri için ticarî defterlerle ilgili hükümler ticaret siciline tescil ettirme yükümlülüğünün doğduğu andan itibaren geçerlidir. Açık deyişle bir ticari işletmenin kısmen de olsa kendi adına işletilmesi anı ile diğer olasılıklar bakımından o olguların doğduğu an esastır (örneğin tacir gibi sorumlu olan kişi için, iyiniyetli üçüncü kişi ile bir işletme varmış gibi işlem yaptığı an). Bu yükümlülük, sicilden silinme anına kadar devam eder.

Tacirlerin Tutacağı Defter Nelerdir?

Tacirlerin Tutacağı Defter Nelerdir?

Her tacirin zorunlu olarak tutması gereken ve muhasebeyle ilişkili defterler şunlardır: Yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebir. Her tacir için tutulması zorunlu olmayan defterler ise şunlardır: Yönetim kurulu karar defteri, pay defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri.

Ticari Defter Tutma Yükümlülüğü ve Sorumlulukları

Ticari defterler, uzman üçüncü taraflara işletmenin faaliyetleri ve mali durumu hakkında bilgi sağlayabilecek şekilde tutulmalıdır. Bu defterlerden, işletmenin oluşumu ve gelişimi izlenebilmelidir.

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlemeler yapılmış ve tacirin işletmesiyle ilgili belgelerin ve bilgilerin bir kopyasının elektronik ortamda saklanma zorunluluğu getirilmiştir. Ayrıca, Türk Ticaret Kanunu’nda defterlerin ve kayıtların Türkçe olarak tutulması gerektiği belirtilmektedir.

Her tacir, ticari defterlerini, bilançolarını, yıllık faaliyet raporlarını, ticari mektupları yapılan kayıtları ve dayanak belgelerini saklamakla yükümlüdür. tacirin saklama yükümlülüğü, bu belgelerin oluşturulduğu takvim yılının bitiminden itibaren 10 yıldır.

Tacirin saklamakla yükümlü olduğu bilgi ve belgeler; yangın, su baskın gibi afet veya hırsızlık sebebiyle zıyaa olursa, tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz günlük süre içerisinde mahkemeden kendisine belge verilmesini isteyebilir. Mahkemeden alınan belge; belgelerin zayi olduğuna kesin bir delil teşkil etmez adi bir karine yaratır.

Tacirin ölümü halinde mirasçıları, ticari terk etmesi halinde kendisi; belgeleri aynı şekilde saklamakla yükümlüdür.  Ticari defterlerin onayları noter tarafından yapılmaktadır.
Açılış onayına tabi ticari defterler şunlardır: Yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri, limited şirketler için müdürler kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri.

Kapanış onayına tabi ticari defterler ise Yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defteridir. Yevmiye defterinin kapanış onayı, takip eden faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar yapılmalıdır. Yönetim kurulu karar defterinin kapanış onayı ise takip eden faaliyet döneminin birinci ayının sonuna kadar notere yaptırılmalıdır.

Ticari Defterlerin İspat Gücü

Ticari Defterlerin İspat Gücü

Ticari defterlerin ispat gücü konusunda Türk Ticaret Kanunu’nda herhangi bir düzenleme yer almamakta olup Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümleri uygulanacaktır.

Mahkeme, her iki tarafın tacir olduğu ve her iki tarafın ticari işletmesi ile ilgili uyuşmazlıklarda ticari defterlerine ibrazına taraflardan birinin talebi üzerine veya kendiliğinden karar verebilmektedir. 

 Ticari defterlerin uyuşmazlıklarda delil olarak kullanılabilme şartları:

  • Ticari defterler eksiksiz ve usulüne uygun olarak tutulmuş olmalıdır,
  • Ticari defterlerin açılış ve kapanış onayları yaptırılmış olmalı,
  • Ticari defter kayıtlarının birbirini doğrulamış olması gerekmektedir.

Bu şekilde tutulmamış ticari defterler sahibi aleyhine delil olmaktadır. Yukarıda sayılan şartları taşıyan ticari defterlerin sahibi lehine delil olarak kullanılabilmesi bazı şartlara tabidir. Bu şartlar:

  • Karşı tarafın aynı şartlara uygun olarak tuttuğu ticari defter kayıtlarının bunlara aykırı olmaması veya
  • Karşı tarafın ticari defterlerini ibraz etmemesi veya
  • Defter kayıtlarının aksinin senet veya diğer kesin delillerle ispatlanmamış olması gerekmektedir.

Karşı taraf usulüne uygun tutulmuş ticari defteri ile davacının iddiasını çürütebilir. Bunun şartları şöyledir:

  • Usulüne uygun tutulmuş defterde davacının iddiasının aksi yazılı ise,
  • Usulüne uygun tutulmuş defterlerde konu ile ilgili herhangi bir kayıt bulunmuyorsa,
  • Kendi ticari defterini ibraz edemese dahi, kendi defter kayıtlarına dayanan tarafın iddialarını kesin delillerle çürütebiliyorsa hasım taraf, karşı tarafın iddialarını çürütmüş olmaktadır.

Karşı Tarafın Defterlerine Dayanma 

Ticari defterlere dayanmak için her iki tarafın tacir olması gerekliliği kuralına istisna getirilerek taraflardan biri tacir olmasa dahi tacir olan diğer tarafın defterine dayanabilmektedir. 

Tacir olmayan tarafın, tacir olanın ticari defterini ibraz talebinin akabinde karşı taraf ticari defterini ibrazdan çekinirse, ibrazı talep eden iddiasını ispatlamış sayılmaktadır.

Av. Ahmet EKİN & Stj. Av. Ezgi DEMİROCAK

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu