Genel Hukuki Bilgiler

Alkollü Araç Kullanma Cezası

Alkollü araç kullanma, bir kişinin 0.50 promil sınırını aşarak araç kullanması durumudur. Bu durumda sürücünün refleks ve karar mekanizmaları zayıflar, trafik güvenliği riske girer.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Alkollü araç kullanma cezası sürücünün ihlal sayısına bağlı olarak artar. Yaptırımlar, para cezası, ehliyete el koyma, trafikten men hatta hapis cezasına kadar gidebilmektedir.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

1. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?

İlk kez alkollü araç kullanırken yakalanan sürücülere 6.439TL para cezası verilir ve ehliyetlerine 6 ay süreyle el konur.

2. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?

5 yıl içerisinde ikinci kez alkollü araç kullananların ehliyetlerine 2 yıl süreyle el konulur ve 8.075 TL para cezası uygulanır.

3. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?

5 yıl içerisinde üçüncü kez alkollü araç kullanma halinde ise ehliyete 5 yıl süreyle el konur ve 12.978 TL para cezası uygulanır. 3. kez alkollü araç kullanan kişilere 6 aydan az olmayacak kadar hapis cezası da uygulanır

Alkol Tespit Testleri ve Promil Sınırı

Karayolları Trafik Kanununa göre ölçüm sırasında yasal sınır 0.50 promildir. Fakat kişi hususi araç kullanmıyorsa bu sınır 0.20 promile iner.

Ek olarak kişi 1.00 promil seviyesinin üzerindeyse, TCK 179’dan yani Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan da işlem yapılır.

Emniyet Genel Müdürlüğü promil seviyelerini şöyle belirtmiştir:

  • 0.2 Promil: Ruh halinin değişmesi, vücut ısısında hafif bir yükselme, davranışlar üzerindeki kontrolün azalması.
  • 0.5 Promil: Belirgin bir gevşeme, dikkatin azalması, koordinasyon ve muhakeme bozukluğunun başlaması. YASAL SINIR 
  • 0.8 Promil: Koordinasyon, algı ve muhakemede belirgin bozulma, tepki zamanının, kendini kontrol etme becerisinin zarar görmesi 
  • 1 Promil: Sarhoşluk belirtileri, muhtemel mahcup edici davranışlar, bir an neşeli bir an üzgün olmak gibi ruh halinde gidip gelmeler 
  • 1.5 Promil: Ayakta durma, yürüme ve konuşmada güçlük çekme, denge ve koordinasyonun kaybedilmesi, belirgin olarak sarhoşluk hali 
  • 2 Promil: Ağrı ve diğer fiziksel duyumların azalması, ağlama ve gülme arasında gidip gelmek gibi belirgin duygusal tutarsızlıklar 
  • 3 Promil: Reflekslerin azalması, bilinçte bulanıklık, pek çok kişide bilinç kaybı

Alkolmetreye Üflememe Cezası

Alkolmetreye üflememek Karayolları Trafik Kanunu’nda iki bin lira Türk Lirası ve iki yıl süreyle sürücü belgesinin alınması yaptırımına tabi tutulmuştur.

Alkolmetreye Üflememe Cezası

Alkollü Araç Kullanılması Halinde Uygulanacak Yaptırım Ve Cezalar

Yasalarca belirlenen sınırın üzerinde alkollü araç kullanma TCK m.179’da düzenlenmiş olan trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçuna sebebiyet verir.

Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (TCK  m. 179/2)

Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır. (TCK m. 179/3)

Alkollü Araç Kullanılması Üzerine Yaralanmaya Ya Da Ölüme Sebep Olma

Eğer alkollü araç kullanımı sonucunda bir trafik kazası meydana gelir ve bu kazada yaralanma ya da ölüm gerçekleşirse, sürücü hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 85. Maddesi (Taksirle Öldürme) veya 89. Maddesi (Taksirle Yaralama) kapsamında cezai işlem uygulanır. 

TCK 85. Madde, ölüme sebebiyet verilmesi durumunda 2 yıldan 6 yıla hapis cezası öngörürken; 89. Madde ise yaralama durumunda 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasını veya adli para cezasını içerir. 

Alkollü Araç Kullanarak Kazaya Karışılması Sonucu Oluşacak Zararlar Ve Tazmini

Alkollü araç kullanmaktan dolayı karşı tarafta oluşacak zararlar, haksız fiil hükümleri çerçevesinde veya Karayolları Trafik Kanunu madde 85’e göre sürücüden istenebilir.

Alkollü Araç Kullanarak Kazaya Karışılması Durumunda Sigorta Ödemeleri

Alkollü araç kullanarak kaza yapılması can veya mal kaybı oluşabilir. Oluşan zararların sigorta tarafından karşılanıp karşılanmadığı da sıkça sorulan soruların başındadır.

Alkollü Araç Kullanırken Yapılan Kazanın Masraflarını Trafik Sigortası Karşılar Mı?

Trafik sigortaları kural olarak alkollü araç kullanmaktan dolayı oluşan zararları karşılamamaktadır. Fakat oluşan kaza alkolden dolayı değil de başka bir sebepten dolayı ortaya çıkmışsa bu durumda zarar karşılanabilir.

Alkollü Araç Kullanırken Yapılan Kazanın Masraflarını Kasko Karşılar Mı?

Alkol, sigorta poliçelerinde genel olarak teminat dışı bir durum olarak belirtilir. Sürücünün kazada alkollü olduğu tespit edilirse, kasko masrafları karşılamaz ve sürücü tüm maliyeti üstlenmek zorunda kalır.

Alkollü Araç Kullanma Cezasına İtiraz

Alkollü araç kullanma nedeniyle kesilen cezalara karşı itiraz hakkı bulunmaktadır. Sürücüler, kesilen cezaya karşı 15 gün içerisinde sulh ceza hakimliklerine başvurarak itiraz edebilir. İtirazın kabul edilmesi halinde, para cezası ve ehliyete el koyma kararı iptal edilebilir.

Alkollü Araç Kullanma Cezasına İtiraz

Hapis Cezası ve Hapis Cezasının Adli Para Cezasına Çevrilmesi 

Alkollü araç kullanma nedeniyle verilen hapis cezaları, belirli koşullarda  para cezasına çevrilebilir. Hakim, seçenek yaptırımlar uygulama yetkisine sahiptir.

Özellikle kısa süreli hapis cezaları (1 yıl ve daha az) mahkeme tarafından adli para cezasına çevrilebilir. Suç bilinçli taksirle işlenmemişse ve diğer koşullar sağlanıyorsa, 1 yıldan uzun süreli hapis cezaları da adli para cezasına çevrilebilir.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Mahkeme Kararları

Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2021/2188 Esas sayılı kararı: 0,56 promil alkollü bir sürücünün kaza yapması durumunda bilinçli taksir uygulanamayacağını ortaya koyulmuştur. Bu karar, sürücünün alkol miktarının güvenli sürüş yeteneğini etkilemediği savına dayanmıştır

Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2016/16403 Esas sayılı kararı:  0.87 promil alkollü vaziyette herhangi bir kazaya sebebiyet vermeyen sanık hakkında, trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun yasal unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verilmesi gerektiği belirtilmiştir.

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2018/4623 Esas sayılı kararı: Bu karar, kasko sigorta poliçesinden kaynaklanan tazminat istemine ilişkindir. Yargıtay, hasarın teminat dışı kalabilmesi için sürücünün sadece alkollü olmasının yeterli olmadığını, kazanın münhasıran alkolün etkisinde oluşması gerektiğini vurgulamıştır

Av. Ahmet EKİN & Stj. Av. Furkan DİLER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu